Inhoud van de grondwerk- en rijlessen

Inhoud van de lessen

In de onderlinge communicatie in een paardenkudde staat non-verbale communicatie, lichaamstaal en samenwerking centraal. Om met paarden te kunnen samenwerken, zullen wij ons deze taal eigen moeten maken, zodat we begrijpelijk zijn voor het paard. In de lessen leer ik je over deze taal en hoe deze toe te passen in je werk met paarden.

Grondwerk; natuurlijk communiceren met paarden

In het grondwerk ga je een gesprek aan met het paard. Wie ben jij, wie ben ik en hoe kunnen wij samenwerken. Je leert over welk paard je voor je hebt, wat je dit paard kan bieden om bij jou aan te sluiten en hoe het paard in jullie samenzijn kan groeien. Daarnaast leer je over wat jij nodig hebt om het paard te kunnen bieden wat voor jullie samenwerking nodig is. Zo kijken we bijvoorbeeld naar hoe helder en congruent je bent in je intentie, je richting (doel) en je lichaamstaal. Door hier bewust van te worden en in te ontwikkelen, zal het paard je beter begrijpen en word je meer van waarde voor het paard. Hiermee werken we aan wederzijds vertrouwen en respectvol samenwerken. Vanaf de grond kan je beide vrij bewegen, als dit vanuit een liefdevol en oprecht contact gaat zal er een dans ontstaan….

 

 

 

 

 

 

 

Intuïtief paardrijden; natuurlijk en bewust

In de rijlessen leer ik je rijden vanuit subtiele communicatie, contact en lichaamstaal. Rijden begint met de basis houding en zit. Balans, zowel fysiek, mental als energetisch, is hierin belangrijk. Een paard is een vluchtdier. Hoe meer balans jij biedt als ruiter, des te meer het paard in balans kan bewegen. Paarden zijn gevoelige dieren, die op elke spanning reageren. Ontspannen rijden voorkomt disbalans bij het paard. Vaak begrijpen paarden onze communicatie niet, wat maakt dat ze in onze ogen niet of dominant reageren. Congruente lichaamstaal gecombineerd met een heldere intentie en een eerlijk en oprechte mentale instelling maakt dat paarden ons beter begrijpen en een prettige samenwerking mogelijk is. Deze en meer items komen in het rijden aan bod. Vrij kunnen rijden betekent voor mij met subtiele afgestemde communicatie samen bewegen. Dan zal rijden zijn alsof je zweeft…

Coaching met paarden

Alhoewel leren omgaan en (samen)werken met het paard het uitgangspunt is in mijn lessen, is het vrij aannemelijk dat zich ook persoonlijke ontwikkelpunten voordoen. Het mooie van het werken met paarden is dat zij authentiek en sensitief zijn in hun reactie. Geheel vrij van oordelen en in het moment, reiken zij op een open en ontspannen manier veel inzichten in je persoonlijkheid. Samen met mijn paarden streef ik er naar veilige omstandigheden te creëren waar indien wenselijk of nodig ook ruimte is voor persoonlijke ontwikkel- of aandachtspunten.

De lessen in grondwerk en rijden kan je individueel of in groepsvorm volgen. Voor meer informatie hierover zie de pagina ‘privé- of groepslessen naar prive en groepslessen’.