Achtergrond en opleiding

Equilibre docent

Wonende op een boerderij heb ik als kind en tiener altijd mijn eigen paarden gehad. Toen ik eind twintig was ben ik in mijn huidige woonplaats paarden bij gaan rijden. In deze periode ben ik voor het eerst in contact gekomen met een meer natuurlijke manier van omgaan met paarden. Een wereld ging voor mij open. Dankbaar voor deze ontwikkelingen ben ik mij gaan verdiepen in deze nieuwe mogelijkheden. Via Emiel Voest en andere Natural Horsemanship stromingen als Chris Irwin, Parelli, etcetera, heb ik met het vinden van Terra Natura voor het eerst een echt thuiskom gevoel ervaren. Ook heb ik me erg verdiept in het werk van Klaus Ferdinand Hempfling, waarin ik veel gelijkenissen zie. los grondwerk met paarden in vrijheidDeze manier van werken en zijn met paarden klopt voor mij. Ik heb bij Terra Natura de opleiding tot Equilibre docent gevolgd en ben daar in 2011 afgestudeerd. Sindsdien geef ik les. De werkwijze van Terra Natura is voor mij een belangrijke basis in mijn omgang met paarden en in mijn lessen. Daarnaast voel ik mij bijzonder geïnspireerd door het werk van Klaus Ferdinand Hempfling.
Noora Ehnqvist, een belangrijke leerling van Hempfling en ondertussen zelf een grote naam in de wereld van de vrije paarden, is mijn grote inspirator op dit moment. Ik heb meerdere clinics en lessen bij haar gevolgd. In september 2014 heb ik het voorrecht gehad drie weken met haarmee te mogen reisen op haar clinic-tour door Denemarken, Zweden en Engeland. En sindsdien zit ik reeds in mijn tweede Zensitive groep voor meer verdieping in haar werk. Naast dat ze me verrijkt met haar kennis over en kwaliteiten met paarden, leert haar aandacht voor body awareness me veel op het gebied van balans en energie en in dieper contact te komen met mijn innerlijke krachten. Haar kracht zit voor mij in haar kijk op een liefdevol zijn en leven.
Bij Yvonne Bijleveld heb ik mij kort verdiept in vrijheidsdressuur en zadelmak maken van paarden. Zij is een kei op dit vlak!
En om paarden te ondersteunen in hun lichamelijke en mentale kracht en souplesse heb ik lessen gevolgd bij Ylvie Fros en de jaaropleiding gedaan bij Greetje Hakvoort. Beide vooraanstaande studenten van Bent Branderup (Academische rijkunst -AR-). De kennis die ik bij hen opgedaan heb en de oefeningen die ik daar geleerd heb vertaal ik naar Body Awareness (gymnasticering) voor paarden.
Binnenkort start ik met Farah met een Quest (een reeks van 10 lessen rond een thema) bij Jason Wauters, ook student van Klaus Hempfling. Ik heb deze jonge bevlogen man recent voor het eerst ontmoet en kijk reikhalzend uit naar de reis die Farah en ik met hem gaan maken. Iemand noemde hem een oude ziel in een jong lichaam. Ik kon dat meteen voelen.
  

Cranio Sacraal Therapeut

In 2011 heb ik de opleiding voor Cranio Sacraal therapeut bij Hipposofia Academie voor de helft gevolgd. Naast dat ik paarden met deze therapie kan behandelen (basis behandelingen), heeft deze opleiding mij veel geleerd over de anatomie van het paard en over werken met en vanuit energie. Meer weten over Cranio Sacrale Therapie?